Itä-Helsingin saaristossa melot merellisissä maisemissa. Melontamahdollisuudet ovat upeat ja reitit ovat monipuolisia.
Helsinki on kasvanut pienestä kalastajakylästä Suomen pääkaupungiksi ja kansainväliseksi metropoliksi vuosisatojen aikana, mutta säilyttänyt aina merellisen identiteettinsä. Helsinki on kirjamellisesti kaikkialla Suomenlahden rannoilla: saarilla, niemillä ja lahdilla. Yhteensä Helsingin alueella on noin 300 saarta, ja melontaympäristönä Helsinki onkin hyvin kiinnostava kohde. Kesäisin Helsingin rantavesistöt täyttyvätkin melojista, sup-lautailijoista ja veneilijöistä, lännestä itään.
Melonta-alueista kenties kiinnostavin Helsingin kohteista on Itä-Helsingin saaristo, joka koostuu yli 100 saaresta ja luodosta ja ulottuu suurin piirtein Herttoniemestä Vuosaareen – toki saaristoalue jatkuu Helsingin rajojen itäpuolellekin Sipooseen ja Porvooseen. Näillä melontavesillä voit tehdä lyhyempiä päiväretkiä ja myös pidempiä, yön yli kestäviä retkiä – suurin osa alueen saarista on julkisia, Helsingin kaupungin tai Suomen valtion omistamia ulkoilusaaria, joille voit nousta maihin.
Mielenkiintoisia melontareittejä idässä
Itä-Helsingin saaristossa on useita hienoja melontareittejä, ja saarten muodostamat suojapaikat, esimerkiksi salmet ja kanavat, ovat useimmiten tyyniä ja helposti melottavia. Ja toki Itä-Helsingistä on myös mahdollista meloa kohti ulompana merellä sijaitsevia saaria, jolloin pääsee kokemaan myös merimelonnan hetkiä.
Itä-Helsingin alueella on kahdeksan ulkoilusaarta, joilla on ainakin joitain palveluita retkeilijöille ja vierailjoille, esimerkiksi keittokatoksia, venelaitureita ja kuivakäymälöitä. Kaikki nämä saaret ovat kohtuullisten melontamatkojen päässä – voit lukea helsinkiläisen melontapalveluja tarjoavan Natura Vivan sivuilta lisää näistä hienoista ulkoilusaarista. (LINKKI)
Itä-Helsingin saarista yksi mielenkiintoisimmista on Vartiosaari, joka sijaitsee Laajasalon ja Vuosaaren välissä, Tammisalon edustalla. Vartiosaarella on ollut asutusta ja perinteistä saaristolaista elämää jo vuosisatojen ajan, mutta saarelle ei edelleenkään ole siltayhteyttä – näin ainoa tapa päästä Vartiosaarelle avoveden aikaan on veneilemällä tai melomalla. Saarella on muutama rantautumispaikka, ja saarta kiertää luontopolku, jonka varrella kohtaat mielenkiintoisia, menneiden aikojen saaristolaistunnelmaa huokuvia nähtävyyksiä, vanhoja huviloita ja eläintiloja.
Natura Viva on myös kerännyt verkkosivuilleen Itä-Helsingin saariston melontareittejä. Voit esimerkiksi Vartiosaaren vierailun ja saaren ympärimelomisen jälkeen lähteä Tammisalon lähiön kierrokselle, tai suunnata idemmäksi kohti Ison-Kallahden ja Aurinkolahden leppoisia melontavesiä.
Vartiosaaren länsipuolelta on mahdollista meloa Tammisalon kanavan kautta kohti Kulosaarta ja Korkeasaarta, jolloin ollaankin jo miltei Helsingin keskustan edustalla. Täältä käsin pääset melomaan Tokoinlahdelle ja Töölönlahdelle, tai pohjoisemmaksi Kulosaaren ohi Vanhankaupunginselälle.
Vuokrakajakkeja Vuosaaressa
Natura Viva tarjoaa vuokralle kajakkeja Vuosaaren Melontakeskuksellaan, joka sijaitsee Ison-Kallahden rannalla. Täältä käsin on helppo lähteä melomaan niin länttä kohti Vartiosaareen kuin itäänkin kohti Aurinkolahtea sekä Vuosaarenselällä sijaitsevia Kalliosaaren ja Leikosaaren virkistysalueita. Täältä pääset myös yhä pidemmälle itään kohti Sipoon ja Porvoon saaristoja, jotka ovat erinomaisia yön yli kestävien melontaretkien kohteita.