Eräs melojan perustaidoista on eskimokäännös. Kun tiedät, miten eskimokäännös tehdään, vähennät melomisen riskejä. Varaa melontakurssi ja opi eskimokäännöksen salat.
Eskimokäännös tarkoittaa kaatuneen kajakin kääntämistä takaisin oikeinpäin siten, että meloja pysyttelee koko ajan istumassa kajakissa. Kajakki heilautetaan lantiolla käännökseen ja tukena normaalissa eskimokäännöksessä käytetään melan lapaa, joka liukuu vedessä. Eskimokäännöksen voi kuitenkin tehdä monella tapaa, jopa ilman melaa.
Eskimokäännöksen hallitseminen tekee melonnasta paljon nautinnollisempaa. Eskimokäännös on teknisesti yksinkertainen suoritus, mutta vaativuutta lisää käännöksen suorittaminen pää veden alla ylösalaisin kajakissa istuen. Kaikki oppivat kuitenin ennemmin tai myöhemmin eskimokäännöksen – toisilla oppiminen tapahtuu nopeasti, toisilla se kestää pidempään. On vain jaksettava harjoitella sinnikkäästi.
Kaarieskimokäännös – eskimokäännösten perusta
Kun kaarieskimokäännöstä harjoitellaan uima-altaassa, on hyvä käyttää sukellusmaskia tai uimalaseja ja nenäklipsiä. Harjoittelu on paljon helpompaa, jos pystyt olemaan veden alla mukavasti ja näet, mitä käännöksen aikana tapahtuu ja missä pinta on.
Eskimokäännöksen perustana on hengityksen pidättäminen veden alla, ja tätäkin taitoa voi harjoitella. Jos et ole tottunut olemaan veden alla, aloita harjoittelu ilman kajakkia. Pienellä harjoittelulla pystyt helposti olemaan veden alla 20 sekuntia.
Toisekseen eskimokäännöstä harjoiteltaessa on opeteltava poistumaan kajakista veden alla rauhallisesti. Kun tiedät, että pääset kajakista pois muutamassa sekunnissa milloin tahansa, olosi on rauhallisempi. Kajakista poistuminen on toki tarpeellinen taito tosipaikassakin, sillä aina eskimokäännös ei vain onnistu tai esimerkiksi olosuhteet melontaonnettomuuden sattuessa eivät salli eskimokäännöksen yrittämistä.
Kaarieskimokäännöksen perustana olevaa lantion liikettä kannattaa harjoitella altaan reunalla tai kaverin kajakin keulan kanssa. Jos käännät kajakin lantiolla, ei käsillä tarvitse tehdä paljoakaan. Kun lantioliike on otettu haltuun altaan reunalla, kokeile samaa pelastusliivit päälläsi veden varassa. Liivien kelluttavuus on rajallinen, joten ne eivät anna niin paljoa anteeksi.
Tämän jälkeen on opeteltava uimaan kajakin sisällä istuen altaan reunaan. Altaan reunalla voit sitten kääntää kajakin oikein päin lantion avulla. Tämäkin helpottaa eskimokäännöksen harjoittelua, sillä voit aina uida altaan reunaan, jos harjoitus epäonnistuu. Samalla opit olemaan rauhallisesti kajakissa pää alaspäin.
Kun aloitat harjoittelun melan kanssa, muista, että menet rauhassa oikeaan aloitusasentoon. Aloita melanveto vasta, kun olet kunnon aloitusasennossa. Jos yrittää eskimoa liian nopeasti, mela ei ehdi pintaan asti ja tukea on tarjolla paljon vähemmän. Melan lavan pitäisi liukua vedessä ilman vastusta ja siitä saa erittäin hyvän tuen. Jos lapa on paikallaan tai liikkuu vastuksen kanssa, tuki on paljon huonompi. Eskimokäännöksen vedossa ei tunnu vastusta kuten esimerkiksi kaarivedossa tai eteenpäin meloessa.
Alkuasennossa kummatkin ranteet ovat suorassa. Loppuasennossa kummatkin ranteet ovat takana, niin kuin moottoripyörällä ajaessa olisi kaasu täysillä. Tällöin lapa on oikeassa asennossa lopussa. Eskimokäännöstä tehdessäsi älä ajattele nousevasi pystyyn pää edellä, vaan ajattele ennemmin kääntäväsi kajakin pohja lantiolla oikein päin. Tällöin nouset pystyyn ilman, että edes yrität.
Muista, että kaikkia harjoitteita kannattaa toistaa riittävästi. Vain siten eskimokäännös muuttuu varmemmaksi. Vaikka kuinka hyvin harjoittelee eskimokäännöksen, silti joskus joutuu uimasille.
Kuperkeikkaeskimo eli ”re-entry and roll”
Tämä tekniikka vaatii kaarieskimokäännöksen osaamisen, mutta teknisesti kuperkeikkaeskimo on yksinkertainen. Uimasille joutunut meloja pyörähtää kaatuneeseen kajakkiin takaisin ja tekee sen jälkeen rauhallisen eskimokäännöksen.
Alkuasetelmassa otetaan ote kajakin aukon molemmilta puolilta ja melaa pidetään peukalonhangassa sillä puolella, jolta eskimokäännös ollaan tekemässä. Kuperkeikkaeskimon voi tehdä myös melakellukkeen kanssa, mikä helpottaa tilannetta huomattavasti.