Tehokas eteenpäinmelonta on perusta vesillä liikkumiseen kajakilla. Tätä taitoa kannattaa harjoitella!
Eteenpäinmelonta voidaan jakaa kolmeen osaan: vedon aloitukseen, itse vetoon ja vedon lopetukseen.
Veto aloitetaan suoralla kädellä, vartalo vastakkaiseen suuntaan kääntyneenä. Sormien ote melan varresta on kevyt. Varsinaista vetoa ei aloiteta ennen kuin koko melan toinen lapa on vedessä. Veto aloitetaan kiertämällä vartaloa ja tuomalla ylempänä melassa kiinni oleva käsi kasvojen eteen. Vetoa jatketaan vartaloa kiertämällä: ylempi käsi siirtyy vastakkaiselle puolelle lähes alemman käden päälle ja kajakin kylkeä seurannut lapa pakenee sivulle.
Kun lapa on melkein vartalon vieressä, sitä aletaan jo nostaa pois vedestä. Lapa nousee kokonaan pois vedestä vartalon kohdalla. Tästä asennosta seuraava veto alkaa luontevasti vastakkaisen lavan viemisellä veteen.
Kun lapa on vedessä, pyritään kajakki siirtämään paikallaan pysyvän lavan ohi. Vaikka puhutaan ”vedosta”, ei melalla ja kädellä varsinaisesti vedetä missään vaiheessa, vaan vartalon kiertymisliike tekee suurimman työn.
Ainut konsti oppia tehokas eteenpäinmelontatekniikka on ajatella tekniikkaa jokaisella melontakerralla. Myös melan pituus vaikuttaa varren kulmaan vedon aikana. Pitkä mela on suurin piirtein 45 asteen kulmassa vedon aikana ja melonnan tempo on rauhallinen. Lyhyellä melalla tekniikka on pystympi ja tempo nopeampi.